Recycling Pork by-products for a viable Cuban countryside.

Tuesday 18 November 2008

All the versions of this article: [English] [français]

Pork production has comprised the largest segment of Cuba’s food industry since the 1980’s. For the vast majority of Cubans, pork is part of their everyday diet. Raising pigs, however, can carry with it significant ecological and sanitary dangers.

With this project, Alternatives and its partner, the pork industry’s Research Institute (Instituto de Investigaciones porcinas) are aiming to improve the living conditions of rural Cubans by installing bio-digestion systems that recycle pig droppings. This produces two important secondary resources: organic fertiliser for agricultural production and biogas energy.
With nearly 200 families taking part in the states of Havana, Matanzas and Pinard el Rio, this program responds to many needs. It allows for the disposal of a potentially noxious product while offering an alternative energy for cooking and organic fertilizer that increases soil richness without chemical contamination.

This project has been made possible thanks to the support of Quebec’s Ministère des Relations Internationales.

Vous avez aimé cet article?

  • Le Journal des Alternatives vit grâce au soutien de ses lectrices et lecteurs.

    Je donne

Cet article est classé dans :

Partagez cet article sur :

  •        

Je m’abonne

Recevez le bulletin mensuel gratuitement par courriel !

Je soutiens

Votre soutien permet à Alternatives de réaliser des projets en appui aux mouvements sociaux à travers le monde et à construire de véritables démocraties participatives. L’autonomie financière et politique d’Alternatives repose sur la générosité de gens comme vous.

Je contribue

Vous pouvez :

  • Soumettre des articles ;
  • Venir à nos réunions mensuelles, où nous faisons la révision de la dernière édition et planifions la prochaine édition ;
  • Travailler comme rédacteur, correcteur, traducteur, bénévole.

514 982-6606
jda@alternatives.ca